Nártouni

Nártouni filipínští a celebeští jsou převážně hmyzožravci. Jejich nejčastější kořistí jsou komáři, vážky, termiti, tiplice, saranče a šváby. Nártoun západosundský se také živí hmyzem, ale příležitostně loví i malé ještěrky, netopýry a hady.

Život nártoniho

Nártouni se dělí do tří skupin: nártoun filipínský (Tarsius syrichta), nártoun západosundský (Tarsius bancanus) a nártoun celebeský (Tarsius spectrum). Všechny tyto druhy nártounů mají neobyčejně dlouhé zadní nohy, skoro dvakrát větší než hlavu a tělo. Umožňují jim silný odraz při skocích ze stromu na strom.

Každá ruka a noha nártouna má pět dlouhých a štíhlých prstů. Všechny, kromě druhých a třetích prstů na nohách, jsou zakončeny nehty. Obrovské oči nártounů mají nápadně velké zornice, které se v noci rozšiřují. Zornice mají nártouni téměř nepohyblivé. Nártouni mohou otáčet hlavou na obě strany, a to až o 180 stupňů.

Nártouni se v noci pohybují nízko nad zemí, většinou v malých větvích slabších stromů. Ve dne však přespávají na mnohem vyšších a silnějších stromech. Budí se krátce před západem slunce, chvíli poté ještě odpočívají a nakonec se vydají na lov potravy. Za svítaní se opět vrátí na místa denního odpočinku.

Nártouni žijí na ostrovech jihovýchodní Asie. Nártoun západosundský žije na Borneu, jihu Sumatry a ostrově Bangka, nártoun filipínský na jihovýchodě filipínského souostroví a nártoun celebeský na ostrovech Celebes a Peleng.

Základní informace o zvířeti

Délka hlavy a těla: 10 – 15 cm
Hmotnost: 105 – 155 g
Délka života: až 12 let

Čím se živí nártoun

Nártouni filipínští a celebeští jsou převážně hmyzožravci. Jejich nejčastější kořistí jsou komáři, vážky, termiti, tiplice, saranče a šváby. Nártoun západosundský se také živí hmyzem, ale příležitostně loví i malé ještěrky, netopýry a hady. Je dokázáno, že dokonce zabíjí a žere ptáky, kteří jsou větší než on.

Nártouni nepatří jen mezi skvělé sběrače, ale i dobré lovce. Dokáží chytit i ptáka v letu tak, že na něj zničehonic skočí ze stromu a zmocní se ho oběma rukama.

Při vyhledávání či lovu kořisti pomáhá nártounům jejich vynikající sluch. V tlamičce schovávají dlouhé a ostré zuby, kterými svou ulovenou kořist snadno zabijí nebo znehybní. Pokud číhají na menší kořist, tak někdy seskočí na zem a tam ji požírají.

Nártouni musí pravidelně pít. Někdy se stane, že sestoupí ze stromů na zem a pijí z napajedla nebo řeky. Většinou jim však k uhašení žízně stačí voda zachycená po dešti na listech a kmenech stromů.

Způsob rozmnožování nártounů

Mláďata nártouna západosundského žijí ve společnosti své matky až do té doby, dokud se jí narodí další mládě. Poté od ní odcházejí a vyhledávají si vlastní prostředí.

Všechny druhy nártounů si svá teritoria značkují výměšky pachových žláz a močí. Na strategicky významných místech je otírají o kůru stromů.

Během rozmnožování se nártouni páří na stromech. Přibližně po šesti měsících březosti přivede samička nártouna na svět jen jedno mládě, které má už při narození otevřené obrovské oči a hustou srst. Od prvního dne narození umí malý nártoun šplhat, ale pořád je zcela závislý na mateřském mléce.

Když se matka vydá na potravu, nechá mládě samotné, ovšem neustále s ním udržuje hlasový kontakt.

Když je mláděti jeden týden, tak si pomalu začíná zvykat na normální tuhou potravu dospělých nártounů. Ve třech měsících už samo loví a obratně šplhá ve větvích stromů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id19969 (magazin-chovatelstvi.cz#8963)


Diskuze a zkušenosti

Karel | 19.02.2011 13:30
Chov nártouna Lze nártouna chovat v zajetí (doma) ? Je chráněn? Jsou k chovu potřeba nějaké speciální licence?


Přidat komentář